Jak na výsadbu ovocných stromů

vysadba

Ovocné stromky se vysazují v chladném období, v době vegetačního klidu, na podzim přibližně od poloviny října, než je půda promrzlá do hloubky. Stromky je vhodné vysazovat i pozdě na podzim. Při chladném počasí stromky nevysychají a mají lepší podmínky pro zakořenění.

Pro výsadbu stromků platí zjednodušeně dvě pravidla:

Stromek vsaďte do jámy a to tak, aby místo štěpování/roubování bylo cca 10 cm nad zemí a kořeny nebyly zatočeny vzhůru. Stromek zasypte dobrou zeminou. Zeminu můžete vylepšit zahradnickým substrátem do 20% objemu, případně přidat kompost, či odležený hnůj (koňský po roce uležení, kravský po třech letech, prasečí až po pěti letech, jinak pálí kořeny). Promíchejte ho s původní zeminou. Na tuto vrstvu nasypte asi 10 cm obyčejné zeminy a pak teprve vsaďte stromek.

V případě, že kompost ani substrát nemáte, zasypte stromek obyčejnou zeminou a ušlapejte. Stromek poté důkladně zalijte. Raději nesázejte do tzv. blátíčka. V takovém případě se kořeny mohou obalit neprodyšnou hmotou z hlíny a stromek může uhynout. Není na škodu stromek zafixovat k dřevěnému kůlu. Kůl zabijeme cca 10 cm od stromku a připevníme smyčkou ke kmeni. Používáme tenké provázky které můžeme kdykoliv odstranit. Nikdy nepoužívejte dráty, může se stát že na něj zapomenete a už ho z kmene nedostaneme

Na podzim můžete stromek částečně ořezat (ostříhat) z důvodů přepravy. Počítejte, že menší část odřezané větve vyschne. Nechejte si rezervu, abyste mohli stromek ořezat na konečnou velikost až na jaře. 

Stromek je nutné první rok přiměřeně zalévat, jinak přes léto nebo i na jaře uschne. Stromky však zbytečně nepřelévejte.

Na nadměrnou zálivku jsou citlivější třešně a višně. Kmeny první rok ničím nenatírejte a okolí stromků udržujte v bezplevelném, nezatravněném stavu. Pro dobré prospívání a růst je vhodné toto dodržovat i v následujících letech. Stromek při přepravě je vždy nutné chránit proti větru.

Při dodržení tohoto návodu Vám stromky určitě porostou.