Zelené hnojení

Zelené hnojení slouží primárně k ozdravení půdy a k jakémusi odpočinutí půdy od intenzivního pěstování. Některé rostliny totiž dokážou na půdu působit blahodárně a zlepšit nejen její strukturu, ale i obsah živin v ní. A právě tyto rostliny se používají pro zelené hnojení.

Se zeleným hnojením začínáme po sklizni hlavních plodin. V době, kdy je záhon čistý a nemá smysl již nic dalšího pěstovat, osejeme záhon vhodnou plodinou na zelené hnojení. Díky tomu, že záhon nezůstane prázdný, neroste na něm plevel a vhodným výběrem plodiny navíc přerušíme i pěstební cyklus.

Rostliny vhodné pro zelené hnojení musí rychle klíčit a intenzivně růst tak, aby do zimy vytvořily velké množství zelené hmoty, kterou následně zaryjeme. Toto základní pravidlo splňují řepka hořčice. Po zasetí na záhon rychle vyklíčí a díky svým širokým listům brání klíčení plevelů. Hustý porost po prvním mrazu rozdrtíme například sekačkou a zaryjeme do půdy. Dodáme tím půdě velké množství organické hmoty, kterou v průběhu zimy mikroorganismy zpracují a přetvoří na velké množství důležitých živin.

Luskoobilní směsí obsahující oves, ječmen, hrách a pelušku. Velice dobře se hodí právě po pěstování brukvovitých rostlin, kde nemůžeme použít řepku a hořčici. Hrách a peluška díky své symbióze s bakteriemi, které sídlí na jejich kořenech a poutají vzdušný dusík, doplní do půdy velké množství tohoto prvku, který na jaře využijí plodiny. Podobně se chová i lupina, další plodina vhodná pro zelené hnojení. Vytváří porost bohatých listů a podobně jako hrách a peluška dodá do půdy velké množství dusíku.

Královnou mezi rostlinami používanými pro zelené hnojení je však svazenka vratičolistá. V krátké době vytvoří na záhoně hustý koberec zelených listů, které si poradí s kdejakým plevelem. Není příbuzná s žádnou zeleninou, takže se hodí jako přerušovač pěstebního cyklu po jakékoli plodině. Svými kořenovými výměšky ozdravuje půdní profil a ničí kořenová háďátka. Nádherně modře kvete a je silně medonosná. Každý včelař je za jakýkoli kousek osetý svazenkou na podzim vděčný. Svým kořenem dokáže zlepšit strukturu i těžké půdy. Jejím zarytím se dostane do půdy velké množství jemné, zelené hmoty, na kterou se okamžitě vrhne celý komplex mikroorganismů, a do jara má záhon velice kvalitní strukturu. Svazenku můžete využít i brzy na jaře například na záhony, na kterých budete pěstovat rostliny třeba až v květnu. Jak jsem zmínil výše, perfektně zbaví půdu plevelů a zabrání i vysušování půdy. Na svažitých pozemcích zase zabrání její erozi a splavování při velkých lijácích. Svazenku vám mohu vřele doporučit jako skvělou rostlinu vhodnou právě k zelenému hnojení.

Věnujte zelenému hnojení svůj čas a vyzkoušejte ho na svých záhonech. Omezíte růst plevelů, ozdravíte svou půdu, zlepšíte její strukturu, doplníte přírodní cestou živiny a zabráníte vysychání půdy.